Κατάλογος Μαθημάτων

Πληροφορίες μαθήματος: Εισαγωγή στην Ατμοσφαιρική Φυσική


Στην ιστοσελίδα αυτή παρουσιάζουμε πληροφορίες για το μάθημα Εισαγωγή στην Ατμοσφαιρική Φυσική, του Τμήματος Φυσικής, με βάση τον οδηγό σπουδών του Τμήματος.
Ο κατάλογος με τα προσφερόμενα μαθήματα του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους βρίσκεται εδώ.
Ο κατάλογος με πληροφορίες για όλα τα μαθήματα του Τμήματος βρίσκεται εδώ.

ΚωδικόςΦ-334
ΤύποςΓ
ECTS6
Ώρες4
ΕξάμηνοΕαρινό
Διδάσκων/-οντεςΧ. Χαλδούπης
ΠρόγραμμαΤετάρτη, 15:00-17:00, Αμφιθέατρο Β
Ιστοσελίδαhttp://ph334.edu.physics.uoc.gr
Σκοπός ΜαθήματοςΠροκειται για ένα εισαγωγικό µάθηµα Ατµοσφαιρικής Φυσικής το οποίο εστιάζεται σε βασικές έννοιες και αρχές που απαιτούνται για την κατανόηση βασικών ατµοσφαιρικών φαινοµένων, όπως αυτές εκφράζονται µέσα από τους νόµους της Φυσικής. Ως µάθηµα επιλογής, συστήνεται στους φοιτητές που ενδιαφέρονται να συνεχίσουν µεταπτυχιακές σπουδές στην ατµοσφαιρική φυσική ή σε συναφείς περιβαλλοντικές επιστήµες. Επίσης είναι χρήσιµο και σε αυτούς που θα διδάξουν στο λύκειο καθόσον τους προσφέρει τη δυνατότητα να δώσουν απλές αλλά τεκµηριωµένες εξηγήσεις στο µαθητή σχετικά µε τα διάφορα φυσικά φαινόµενα που παρατηρούνται στην ατµόσφαιρα του πλανήτη µας.
Διδακτέα ΎληΠέραν ενός εισαγωγικού κεφαλαίου που περιλαµβάνει γενικές αλλά απαραίτητες γνώσεις, η κύρια ύλη κατανέµεται σε έξι, αρκετά ανεξάρτητα µεταξύ τους, κεφάλαια τα οποία διαπραγµατεύονται βασικές φυσικές ιδιότητες και φαινόµενα της κατώτερης ατµόσφαιρας, δηλαδή της Μετεωρολογίας. Αυτά περιλαµβάνουν : 1) Επίδραση της βαρύτητας στην ατµόσφαιρα και εφαρµογές της υδροστατικής εξίσωσης. 2) Θέµατα ατµοσφαιρικής θερµοδυναµικής και µετεωρολογικά θερµοδυναµικά συστήµατα. 3) Στοιχεία µικροφυσικής νεφών, 4) Βασικά θέµατα ατµοφαιρικού ηλεκτρισµού. 5) Στοιχεία δυναµικής µετεωρολογίας. 6) Στοιχεία επί της ηλιακής και γήινου ακτινοβολίας στην ατµόσφαιρα. Επίσης, και εφόσον το επιτρέψει ο χρόνος, παρέχονται και βασικά στοιχεία ιονοσφαιρικής φυσικής.
Βιβλιογραφία«Εισαγωγικά Στοιχεία Ατµοσφαιρικής Φυσικής», Χρ. Χαλδούπης, Πανεπιστήµιο Κρήτης, Τµήµα Φυσικής, Ηράκλειο 2000.
«Atmospheric Science: An Introductory Survey», Wallace and Hobbs, 2nd edition, Academic Press, 2006.
«Atmospheric Physics», Iribarne and Cho, D. Reidel Pub., 1980.
«An introduction to Atmospheric Physics», Fleagle and Businger, Academic Press, 1980.

Πανεπιστήμιο Κρήτης - Τμήμα Φυσικής - Πανεπιστημιούπολη Βουτών - TK 70013 Βασιλικά Βουτών, Ελλάδα
τηλ: +30 2810 394300 - fax: +30 2810 394301