Θέλουμε να σας καλωσορίσουμε στις ιστοσελίδες του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, το οποίο βρίσκεται στα προάστια της πόλης του Ηρακλείου στο νησί της Κρήτης. Το Τμήμα μας ιδρύθηκε το 1978 και είναι το νεότερο από τα τμήματα φυσικής στην Ελλάδα. Είμαστε διεθνώς γνωστοί για την υψηλή ποιότητα της έρευνας που επιτελείται στο Τμήμα σε όλες τις περιοχές της σύγχρονης φυσικής, καθώς και για το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και δυνατοτήτων τα οποία προσφέρουμε στους φοιτητές μας. Έχουμε αναπτύξει έναν ευρύ κύκλο σπουδών φυσικής σε προπτυχιακό επίπεδο, καθώς και ένα ανταγωνιστικό μεταπτυχιακό πρόγραμμα το οποίο οδηγεί σε απόκτηση τίτλων μάστερς και διδακτορικού.

Ελπίζουμε ότι οι ιστοσελίδες μας θα σας προσφέρουν μια αναλυτική παρουσίαση των δραστηριοτήτων μας. Αν θέλετε περισσότερες πληροφορίες θα χαρούμε να επικοινωνήσετε μαζί μας.
 


Νέα του Τμήματος Φυσικής

Το Τμήμα Φυσικής συγχαίρει θερμά τον Κωνσταντίνο Τάσση, Επίκουρο Καθηγητή του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, ο οποίος εξασφάλισε χρηματοδότηση ύψους 1.9 εκατομμυρίων ευρώ στα πλαίσια του εξαιρετικά ανταγωνιστικού προγράμματος  "Consolidator Grant" του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ERC) για την υλοποίηση του πρωτοποριακού πειράματος PASIPHAE. Η σημαντική αυτή επιτυχία αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της Αριστείας των καθηγητών του Τμήματος, και του Πανεπιστημίου εν γένει, και μας κάνει ιδιαίτερα υπερήφανους. 

Το πείραμα PASIPHAE στοχεύει στη μέτρηση, με την μεγαλύτερη ακρίβεια που έχει επιτευχθεί ποτέ, της πόλωσης του φωτός εκατομμυρίων άστρων του Γαλαξία μας. Για το σκοπό αυτό έχει συγκροτηθεί, υπό το συντονισμό του κ. Τάσση, διεθνής κοινοπραξία που περιλαμβάνει, εκτός της ομάδας Αστροφυσικής της Κρήτης, το Caltech των ΗΠΑ, το South African Astronomical Observatory της Νοτίου Αφρικής, το Inter-University Center for Astronomy and Astrophysics στην Ινδία, και το University of Oslo sτη Νορβηγία.  Οι παρατηρήσεις θα λάβουν χώρα στην Κρήτη, στο αστεροσκοπείο του Σκίνακα, και στο Σάδερλαντ της Νοτίου Αφρικής. Για τις παρατηρήσεις θα χρησιμοποιηθούν τα ακριβέστερα αστρονομικά πολωσίμετρα στον κόσμο, τα οποία βρίσκονται υπό κατασκευή ειδικά για τα Αστεροσκοπεία του Σκίνακα και του Σάδερλαντ. Οι πρωτοποριακές αυτές μετρήσεις θα επιτρέψουν τον καθορισμό της τριδιάστατης δομής του μαγνητικού πεδίου του Γαλαξία μας. Με τον τρόπο αυτό θα καταστεί δυνατό να προσδιοριστούν οι πλέον κατάλληλες περιοχές του ουρανού όπου μπορούν να αναζητηθεί, στο αρχέγονο φως της Μεγάλης Έκρηξης, το αποτύπωμα των πρώτων στιγμών της δημιουργίας του Σύμπαντος.

Η κατασκευή των πολωσιμέτρων που θα χρησιμοποιηθούν στο πείραμα χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το Ίδρυμα Infosys στην Ινδία, το National Equipment Program της Νοτίου Αφρικής και το National Science Foundation των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Η χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας θα επιτρέψει την πραγματοποίηση και την επιστημονική ανάλυση των δεδομένων. Στο πρόγραμμα θα συμμετέχουν προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί φοιτητές και υποψήφιοι διδάκτορες του Πανεπιστημίου Κρήτης, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε παγκοσμίως ανταγωνιστική έρευνα αιχμής στην Κοσμολογία. 

1 Δεκεμβρίου 2017

Subscribe to Τμήμα Φυσικής RSS

Πανεπιστήμιο Κρήτης - Τμήμα Φυσικής - Πανεπιστημιούπολη Βουτών - TK 70013 Βασιλικά Βουτών, Ελλάδα
τηλ: +30 2810 394300 - fax: +30 2810 394301