Κατάλογος Μαθημάτων

Πληροφορίες μαθήματος: Εργαστήριο Φυσικής ΙΙ – Ηλεκτρισμός


Στην ιστοσελίδα αυτή παρουσιάζουμε πληροφορίες για το μάθημα Εργαστήριο Φυσικής ΙΙ – Ηλεκτρισμός, του Τμήματος Φυσικής, με βάση τον οδηγό σπουδών του Τμήματος.
Ο κατάλογος με τα προσφερόμενα μαθήματα του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους βρίσκεται εδώ.
Ο κατάλογος με πληροφορίες για όλα τα μαθήματα του Τμήματος βρίσκεται εδώ.

ΚωδικόςΦ-207
ΤύποςΑ
ECTS7
Ώρες3
ΕξάμηνοΧειμερινό
Διδάσκων/-οντεςΧ. Μπαχαρίδης
ΠρόγραμμαΤμήμα Α: Τρίτη, 13:00-16:00
Τμήμα Β: Τρίτη, 16:00-19:00
Ιστοσελίδαhttps://eclass.physics.uoc.gr/courses/PH207/
Σκοπός Μαθήματος

Το μάθημα "Φ-207 Εργαστήριο Φυσικής ΙΙ - Ηλεκτρισμός" απευθύνεται σε δευτεροετείς φοιτητές του Τμήματος Φυσικής. Σκοπός του μαθήματος είναι η εξοικείωση των φοιτητών µε έννοιες ηλεκτρισµού, αλλά και με διαδικασίες και τεχνικές μέτρησης ηλεκτρικών μεγεθών, µέσω μιας σειράς δέκα πειραμάτων. Ο κάθε φοιτητής πρέπει να έρχεται καλά προετοιμασμένος και ενημερωμένος στα θέματα του πειράματος που θα εκτελέσει, χρησιμοποιώντας για την μελέτη του, τις σημειώσεις του εργαστηριακού οδηγού, αλλά και την αντίστοιχη βιβλιογραφία.

Διδακτέα Ύλη

ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΜΕΝΩΝ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΩΝ ΑΣΚΗΣΕΩΝ
Μετρήσεις συνεχών ηλεκτρικών μεγεθών DC. Μετρήσεις εναλλασσόμενων ηλεκτρικών μεγεθών AC. Μελέτη κυκλωμάτων RC, RL και RLC με DC διέγερση. Μελέτη κυκλωμάτων RLC με AC διέγερση, σειριακός και παράλληλος συντονισμός. Μελέτη ηλεκτρικών φίλτρων. Μελέτη κυκλωμάτων "γέφυρας" AC και DC, συστήματα μηδενισμού, μέτρηση χωρητικότητας, αυτεπαγωγής και αντίστασης, ωμόμετρο. Μελέτη ημιαγώγιμης διόδου pn, ανόρθωση εναλλασσόμενης τάσης. Μέτρηση της δύναμης μεταξύ των παράλληλων οπλισμών επίπεδου πυκνωτή. Ηλεκτρόλυση και Βολτάμετρο. Ανάπτυξη και μέτρηση μαγνητικού πεδίου σε σωληνοειδές. Μέτρηση του λόγου e/m αναβίωση του πειράματος Thomson.

ΒιβλιογραφίαΟι πειραματικές ασκήσεις και το απαραίτητο θεωρητικό υπόβαθρο περιέχονται σε δυο ανεξάρτητα συγγράμματα του Χ. Γ. Μπαχαρίδη που εκδόθηκαν στο 2020 με ανανέωση στο 2023. Οι φοιτητές μπορούν να επιλέξουν επίσης και την ακόλουθη βιβλιογραφία:
Physics For Scientists & Engineers, R. A. Serway, Ηλεκτρομαγνητισμός
Φυσική, Halliday – Resnick, Μέρος Β.
Συνήθεις Διαφορικές Εξισώσεις, Στέφανος Τραχανάς, Τόμος 1.
Στατιστική Φυσική Berkeley, Frederick Reif , τόμος 5.

Πανεπιστήμιο Κρήτης - Τμήμα Φυσικής - Πανεπιστημιούπολη Βουτών - TK 70013 Βασιλικά Βουτών, Ελλάδα
τηλ: +30 2810 394300 - email: chair@physics.uoc.gr