Απόφοιτοι Τμήματος Φυσικής

Τον Αύγουστο του 2008 συμπληρώνονται 30 χρόνια από τότε που το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης άνοιξε της πόρτες του και δέχθηκε τους πρώτους φοιτητές του. Στην περίοδο που ακολούθησε και ύστερα από την καθοριστική προσπάθεια των πρώτων καθηγητών που ήρθαν στην Κρήτη από το εξωτερικό, το Τμήμα αναπτύχθηκε γρήγορα και δυναμικά. Δημιούργησε ένα σύγχρονο πρόγραμμα προπτυχιακών σπουδών, ξεκίνησε το πρώτο μεταπτυχιακό πρόγραμμα στην Ελλάδα, προσέλκυσε αξιόλογους καθηγητές και ερευνητές σε όλους τους τομείς της σύγχρονης Φυσικής. Μέλη του Τμήματος συνεισέφεραν στην ίδρυση των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης, του πρώτου ελληνικού πανεπιστημιακού εκδοτικού οίκου, καθώς και στη δημιουργία του Αστεροσκοπείου Σκίνακα, του πλέον άρτιου εκπαιδευτικού και ερευνητικού αστεροσκοπείου στην Ελλάδα. Από το 1995 το Τμήμα στεγάζεται στις νέο του κτίριο στην περιοχή των Βουτών, νοτιοδυτικά του Ηρακλείου.

Σήμερα το Τμήμα Φυσικής με τη στενή συνεργασία του με το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, προσφέρει μοναδικές εμπειρίες εκπαίδευσης και ερευνητικής κατάρτισης στους φοιτητές του σε τομείς αιχμής, όπως τα λέιζερ, η φυσική των υλικών, αλλά και σε κλάδους βασικής θεωρητικής φυσικής, αστροφυσικής, και διδακτικής της φυσικής. Στον τομέα της έρευνας που επιτελείται από τους καθηγητές του, και σύμφωνα με την τελευταία αξιολόγησή του, το Τμήμα πρωτοπορεί με διαφορά από όλα τα Τμήματα Φυσικής της Ελλάδας, τόσο στην ποσοτική παραγωγή ερευνητικών εργασιών όσο και στη διεθνή τους απήχηση.

Μέχρι το τέλος του 2007, 1505 άτομα από όλες της περιοχές της Ελλάδας έχουν αποκτήσει το πτυχίο τους από το Τμήμα. (Άλλα 70 άτομα έχουν αποκτήσει Διδακτορικό και σχεδόν 200 τίτλο Μαστερς.). Αν και πολλοί από τους αποφοίτους συνέχισαν τις σπουδές του στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, ή ασχολήθηκαν με έρευνα στη φυσική, το μεγαλύτερο μέρος τους εργάζονται ως καθηγητές στην Δευτεροβάθμια εκπαίδευση αλλά και σε διάφορους άλλους κλάδους τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα.

Με την ευκαιρία των 30 χρόνων του το Τμήμα θα διοργανώσει μια σειρά από εκδηλώσεις το ακαδημαϊκό έτος 2008-2009. Στα πλαίσια των εκδηλώσεων αυτών το Τμήμα θέλοντας να προσεγγίσει όλους τους παλαιούς αποφοίτους, χρησιμοποιεί τις δυνατότητες που προσφέρει το διαδίκτυο για να δημιουργήσει έναν κόμβο επικοινωνίας μεταξύ των αποφοίτων. Έτσι δημιούργησε την ιστοσελίδα

http://alumni.physics.uoc.gr

όπου περιλαμβάνει τα ονόματα όλων των αποφοίτων του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Στον παραπάνω χώρο οι ίδιοι οι απόφοιτοι μπορούν όχι μόνο να βρουν τους παλαιούς τους συμφοιτητές αλλά και να προσθέσουν επιπλέον στοιχεία όπως τη διεύθυνση κατοικίας τους, τηλέφωνο, e-mail, θέση εργασίας κτλ.

Οι λόγοι για την παραπάνω προσπάθεια, πρωτοποριακή για ένα ελληνικό πανεπιστήμιο, είναι προφανείς. Πέρα από τον απλό κατάλογο ονομάτων με τη βοήθεια του οποίου παλαιοί συμφοιτητές και φίλοι μπορούν να βρεθούν μετά από 20 και πλέον χρόνια, το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης αισθάνεται περήφανο για την επαγγελματική σταδιοδρομία των αποφοίτων του, η οποία οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στα βιώματα και γνώση που αποκόμισαν ως φοιτητές στο Τμήμα. Το Τμήμα μας πιστεύει επίσης ότι στη σύγχρονη κοινωνία πρέπει να προσφέρει και υπηρεσίες για την επαγγελματική διασύνδεση των αποφοίτων μετά το πέρας των σπουδών τους.

Είναι όμως ιδιαίτερα χρήσιμο και για έναν τωρινό φοιτητή του Τμήματος, που βιώνει το καθημερινό άγχος των μαθημάτων και την αβεβαιότητα της επαγγελματικής αποκατάστασης να δει απτά παραδείγματα επιτυχίας ατόμων με παρόμοιες εμπειρίες με αυτόν. Τα στοιχεία στην παραπάνω ιστοσελίδα παρουσιάζουν ήδη ιδιαίτερα επιτυχημένες καριέρες αποφοίτων ακόμη και σε τομείς έξω από την πεπατημένη και αναμενόμενη πορεία. Έτσι ένας φοιτητής του Τμήματος ίσως πειστεί ότι ο κόσμος μετά το Πτυχίο δεν είναι τόσο δύσκολος, αλλά και ότι οι ακαδημαϊκές εμπειρίες και το περιβάλλον, και όχι μόνοι οι βαθμοί των μαθημάτων, παίζουν πολλές φορές καθοριστικό ρόλο στη ζωή.

Το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης καλεί όλους τους αποφοίτους του να επισκεφτούν την ιστοσελίδα

http://alumni.physics.uoc.gr

για να συμπληρώσουν τα στοιχεία τους και τους προσκαλεί από τώρα στις εκδηλώσεις που θα γίνουν κατά το ακαδημαϊκό έτος 2008-2009, ώστε παλαιοί φοιτητές και καθηγητές να θυμηθούμε και να γιορτάσουμε μαζί στιγμές από τη λαμπρή ιστορία του Τμήματος και να μιλήσουμε για το ακόμη πιο ευοίωνο μέλλον του.

Ηράκλειο, Μάρτιος 2008

Ο Πρόεδρος του Τμήματος Φυσικής
Γ. Τσιρώνης, Καθηγητής

University of Crete - Department of Physics  - Voutes University Campus - GR-71003 Heraklion, Greece
phone: +30 2810 394300 - fax: +30 2810 394301