Βεντούρα Ιωσήφ

Ομότιμος Καθηγητής
Τηλέφωνο: 
.
Email: 
.
Γραφείο: 
.
Βιογραφικό: 

 

Ιστοσελίδα: 

-n/a-

Εκπαίδευση: 

Ο Ιωσήφ Βεντούρα απέκτησε το δίπλωμα τού Ηλεκτρολόγου Μηχανικού από το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο το 1962, το M.Sc. στη Φυσική από το Weizmann Institute of Science (Ισραήλ) το 1966, και διδακτορικό του (PhD) στη Θεωρητική Αστροφυσική από το City University of New York το 1975. Το ακαδημαϊκό γενεαλογικό του δέντρο βρίσκεται εδώ.

Σταδιοδρομία: 
Την περίοδο 1975-1980 υπήρξε επιστημονικός συνεργάτης στα Πανεπιστήμια Koln και Hamburg και στο Max Planck Institut fur Extraterrestische Physik (MPE) (Garching) της Γερμανίας. Την περίοδο 1981-83 ήταν επισκέπτης ερευνητής στα ιδρύματα Institut d' Astrophysique (Paris) και Universitat Tubingen. Από το 1983 βρίσκεται στο Φυσικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης και ταυτόχρονα είναι συνεργαζόμενος ερευνητής στο MPE (Garching) και στο Ιδρυμα Τεχνολογίας & Ερευνας (ΙΤΕ). Συνταξιοδοτήθηκε και εξελέγη ομότιμος καθηγητής του Τμηματος το 2006. Απεβίωσε στις 5 Οκτωβρίου 2020.
 
Ενδιαφέροντα: 

Αστροφυσική Υψηλών Ενεργειών, Φυσική Ισχυρών Μαγνητικών Πεδίων, Πάλσαρς και Μαγνητικούς Αστέρες Νετρονίων, Πάλσαρς Ακτίνων Χ, Μηχανισμούς Εκπομπής και Μεταφοράς Ακτινοβολίας σε Αστροφυσικό Πλάσμα, Εκρηκτικές πηγές ακτίνων Γάμμα.

Πανεπιστήμιο Κρήτης - Τμήμα Φυσικής - Πανεπιστημιούπολη Βουτών - TK 70013 Βασιλικά Βουτών, Ελλάδα
τηλ: +30 2810 394300 - email: chair@physics.uoc.gr