Το κτίριο του Τμήματος Φυσικής βρίσκεται στην Πανεπιστημιούπολη του Ηρακλείου, στα νότια προάστια της πόλης του Ηρακλείου, στο νησί της Κρήτης. Είμαστε διεθνώς γνωστοί για την υψηλή ποιότητα της έρευνας που επιτελείται στο Τμήμα σε όλες τις περιοχές της σύγχρονης φυσικής, καθώς και για την εξαίρετη εκπαίδευση και δυνατότητες τις οποίες προσφέρουμε στους φοιτητές μας. Έχουμε αναπτύξει έναν ευρύ κύκλο σπουδών φυσικής σε προπτυχιακό επίπεδο, καθώς και ένα ανταγωνιστικό μεταπτυχιακό πρόγραμμα το οποίο οδηγεί σε απόκτηση τίτλων μάστερς και διδακτορικού. Η ιστοσελίδα μας σας προσφέρει μια αναλυτική παρουσίαση των δραστηριοτήτων μας. Αν θέλετε περισσότερες πληροφορίες θα χαρούμε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Το 2019 η Αρχή Διασφάλισης της  Πιστοποίησης και Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ) διόρισε επιτροπή από καθηγητές Πανεπιστημίων του εξωτερικού με σκοπό την πιστοποίηση των προγραμμάτων προπτυχιακών σπουδών (ΠΠΣ) των Τμημάτων Φυσικής στην Ελλάδα. Μπορείτε να δείτε την έκθεση πιστοποίησης του ΠΠΣ του Τμήματός μας εδώ.

Με βάση τη λεπτομερή έκθεση της επιτροπής, το Συμβούλιο της ΑΔΙΠ αποφάσισε ότι "το πρόγραμμα Προπτυχιακών Σπουδών (ΠΠΣ) Φυσικής συμμορφώνεται πλήρως με τις αρχές του Προτύπου Ποιότητας ΠΠΣ της ΑΔΙΠ και τις Αρχές Διασφάλισης Ποιότητας του Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης (ESG 2015)" και στις 14/11/2019 εξέδωσε την αντίστοιχη πιστοποίηση. Το πιστοποιητικό της ΑΔΙΠ είναι διαθέσιμο εδώ.

Νέα του Τμήματος Φυσικής

Εκδήλωση “Γνωριμία με τη Φυσική”

Το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης βρίσκεται διοργανώνει την εκδήλωση «Γνωριμία με τη Φυσική» το Σάββατο 20 Απριλίου 2024, στο κτήριο του Τμήματος Φυσικής που βρίσκεται στην Πανεπιστημιούπολη Βουτών, στο Ηράκλειο Κρήτης.

Η εκδήλωση απευθύνεται σε υποψηφίους των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2024 και μαθητές/μαθήτριες Β ́ και Γ ́ Λυκείου που ενδιαφέρονται να σπουδάσουν Φυσική, στους γονείς τους και στους Καθηγητές/Καθηγήτριες Φυσικής στα Λύκεια της χώρας.

Σκοπός της εκδήλωσης, το πρόγραμμα της οποίας βρίσκεται εδώ, είναι να παρουσιάσει στους μελλοντικούς φοιτητές, και στους καθηγητές τους, το πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος και τις δυνατότητες που προσφέρει στους φοιτητές και αποφοίτους του. Θα γίνουν σύντομες ομιλίες στους διαφορετικούς ερευνητικούς τομείς του Τμήματος και οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν ερωτήσεις σχετικά με τις σπουδές Φυσικής. Θα ακολουθήσει ελαφρύ γεύμα, κατά τη διάρκεια του οποίου οι μαθητές, οι γονείς και οι καθηγητές τους θα έχουν τη δυνατότητα να συζητήσουν με τους καθηγητές του Τμήματος. Στη συνέχεια θα γίνει ξενάγηση στις εκπαιδευτικές και ερευνητικές υποδομές του Τμήματος.

Θα είναι χαρά μας να βρεθείτε μαζί μας και να συζητήσουμε για την επιστήμη και τις σπουδές Φυσικής. (Πληροφορίες Επισκεπτών: https://www.physics.uoc.gr/el/content/visitors)

Για τη διευκόλυνση ενδιαφερομένων από γεωγραφικά απομακρυσμένες περιοχές που δεν θα δύνανται να μας επισκεφθούν, οι ομιλίες της εκδήλωσης θα μεταδοθούν ζωντανά μέσω zoom στο σύνδεσμο:

https://uoc-gr.zoom.us/j/85342623262?pwd=eTZVUTd1RUdVZE0vV08rZGlUSkNndz09

Η επιστολή του Τμήματος Φυσικής βρίσκεται εδώ και το δελτίο συμμετοχής (ως αρχείο Word) εδώ. Για οποιαδήποτε ερωτήματα, παρακαλούμε να απευθύνεστε στην αρμόδια Γραμματεία: κυρία Ελευθερία Παττακού, Τηλ. 2810 394300, Email: pattakou@physics.uoc.gr

Ο Πρόεδρος του Τμήματος Φυσικής

Καθηγητής Ανδρέας Ζέζας

08 Απρ 2024

Βραβεία “Ελευθέριος Οικονόμου”

Το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ότι θεσμοθετεί τρία ετήσια Βραβεία “Ελευθέριος Οικονόμου”, τα οποία θα απονέμονται σε ετήσια εκδήλωση που καθιεριώνεται με σκοπό την ανάδειξη της διαχρονικής προσφοράς του Τμήματος στη διδασκαλία, στην Έρευνα, και στην Κοινωνία.

Tο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης πορεύθηκε πάντοτε με γνώμονα την αριστεία στην έρευνα, την ποιότητα στην εκπαίδευση, και την προσφορά στην κοινωνία, με στρατηγική του προσέγγιση το όλον να είναι πάντοτε μεγαλύτερο από το άθροισμα των μερών του. Οι αξίες αυτές είναι η πολύτιμη κληρονομιά των ιδρυτών του Τμήματος, που, θυσιάζοντας μία ευκολότερη και ερευνητικά παραγωγικότερη σταδιοδρομία στο εξωτερικό, επέστρεψαν στην Ελλάδα για να χτίσουν εκ του μηδενός ένα ίδρυμα όπου η προστιθέμενη αξία και η αριστεία είναι θεμελιώδεις αρχές. Ένα τέτοιο περιβάλλον κατέστησε δυνατές τις σταδιοδρομίες όλων των μελών του Τμήματος, φοιτητών, ερευνητών, και καθηγητών, από την ίδρυσή του.

Το πρόσωπο του Λευτέρη Οικονόμου, Ομότιμου Καθηγητή του Παν. Κρήτης από το 2007, είναι εικονικό αυτής της κληρονομιάς: η συμβολή του στη διαμόρφωση των πρώτων κρίσιμων βημάτων του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Τμήματος Φυσικής ως πρώτος πρόεδρός του υπήρξε καθοριστική, ενώ η προσφορά του στην έρευνα και στην διδασκαλία συνεχίζει αδιαλείπτως για πάνω από 40 χρόνια.

Με σκοπό την διαρκή ανανέωση και ανάδειξη της προσήλωσης των μελών του στις κοινές αυτές αξίες τους, το Τμήμα Φυσικής θέσπισε την ετήσια “Γιορτή του Τμήματος Φυσικής: Το όλον μεγαλύτερο του αθροίσματος των μερών”, και την απονομή, κατά τη διάρκεια της γιορτής, τριών βραβείων που θα φέρουν το όνομα του Λευτέρη Οικονόμου:

  1. Βραβείο Καλύτερης Ακαδημαϊκής Επίδοσης “Ελευθέριος Οικονόμου” σε πρόσφατο απόφοιτο, με σκοπό την αναγνώριση της προστιθέμενης αξίας του Τμήματος Φυσικής ώς χώρου όπου κάθε νέα γενιά εκπαιδεύεται σε γερές βάσεις Φυσικής. Το βραβείο θα απονέμεται στην/στον απόφοιτο του Τμήματος Φυσικής που, αποφοιτώντας σε τέσσερα χρόνια σπουδών το τρέχον ακαδημαϊκό έτος, θα έχει επιτύχει τον μεγαλύτερο μέσο όρο βαθμολογίας.
  2. Βραβείο Έρευνας ‘Ελευθέριος Οικονόμου” σε διδακτορικό φοιτητή, με σκοπό την αναγνώριση της προστιθέμενης αξίας του Τμήματος Φυσικής ως χώρου όπου ταλαντούχοι νέοι μπορούν να διεξάγουν έρευνα διεθνούς βεληνεκούς στην Ελλάδα. Το βραβείο θα απονέμεται σε διδακτορική/ό φοιτήτρια/φοιτητή του τμήματος που, ως κύρια/κύριος συγγραφέας, δημοσίευσε την σημαντικότερη ερευνητική εργασία κατά την περασμένη ακαδημαϊκή χρονιά.
  3. Βραβείο Διακεκριμένου Αποφοίτου “Ελευθέριος Οικονόμου”, με σκοπό την αναγνώριση της προστιθέμενης αξίας του Τμήματος Φυσικής ώς χώρου μόρφωσης εξεχόντων πολιτών που συνεισφέρουν στην οικοδόμηση ενός λαμπρότερου μέλλοντος. Το βραβείο θα απονέμεται κάθε χρόνο σε απόφοιτο του Τμήματος που έχει διακριθεί για την σταδιοδρομία της/του ή/και την κοινωνική της/του προσφορά.

Η πρώτη γιορτή του Τμήματος Φυσικής θα λάβει χώρα τον Νοέμβριο του 2024.

Ο Πρόεδρος του Τμήματος Φυσικής

Καθηγητής Ανδρέας Ζέζας

14 Δεκ 2023

Πανεπιστήμιο Κρήτης - Τμήμα Φυσικής - Πανεπιστημιούπολη Βουτών - TK 70013 Βασιλικά Βουτών, Ελλάδα
τηλ: +30 2810 394300 - email: chair@physics.uoc.gr