Παλαιότερα Νέα

 • Προκήρυξη δύο θέσεων μελών ΔΕΠ

  Το Τμήμα Φυσικής ανακοινώνει την προκήρυξη δύο νέων θέσεων μελών ΔΕΠ: μία (1) θέση στη βαθμίδα του Αναπληρωτή Καθηγητή με γνωστικό αντικείμενο "Υπολογιστική Νανοφυσική" και μία (1) θέση στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή με γνωστικό αντικείμενο "Θεωρητική Φυσική Συμπυκνωμένης Ύλης". Οι αντίστοιχοι κωδικοί ΑΠΕΛΛΑ είναι APP16459 και APP16460, και η λήξη προθεσμίας υποβολής αιτήσεων η 3 Αυγούστου 2020. Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες εδώ.
  Τελευταία ενημέρωση: 
  Παρασκευή, 29 Μάιος, 2020
 • Βραβείο "Στέλιου Πηχωρίδη"

  Το Τμήμα Φυσικής συγχαίρει θερμά τον ομότιμο καθηγητή Νικόλαο Κυλάφη, ο οποίος βραβεύεται από το Πανεπιστήμιο Κρήτης (μαζί με τον καθηγητή της Ιατρικής Ευγένιο Δαφνή) με το Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας "Στέλιου Πηχωρίδη" για το ακαδημαϊκό έτος 2019-20.

  Ο κ. Κυλάφης ξεκίνησε την ακαδημαϊκή του καριέρα στο Τμήμα Φυσικής το 1985. Διδάσκει αδιάλειπτα εδώ και 35 χρόνια (ακόμη και μετά την συνταξιοδότησή του το 2016) πολλά από τα βασικά μαθήματα του Τμήματος, ειδικά τα Γενική Φυσική Ι,  Γενική Φυσική ΙΙ και Κλασική Μηχανική.

  Τελευταία ενημέρωση: 
  Παρασκευή, 7 Αύγουστος, 2020
 • Βραβείο "Ηθικής Τάξεως"

  Το Τμήμα Φυσικής συγχαίρει θερμά τον ομότιμο καθηγητή Ελευθέριο Οικονόμου  στον οποίο απονεμήθηκε το «Βραβείο Ηθικής Τάξεως» του Δήμου Ηρακλείου για το 2020.
   
  Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Ηρακλείου κ. Λαμπρινός "... ο κ. Οικονόμου είναι μια μορφή σπάνιας ακτινοβολίας, καταξιωμένη εδώ και δεκαετίες στην κοινωνία μας, που συνέβαλε στην ουσιαστική πρόοδο του τόπου μας. Τιμά το Ηράκλειο, την Κρήτη, την Ελλάδα. Το οφειλόμενο από την πόλη μας Βραβείο, αποτελεί ένα ελάχιστο “Ευχαριστώ” όλων μας στην ανεκτίμητη προσφορά του στην κοινωνία μας."
   
  Τελευταία ενημέρωση: 
  Τετάρτη, 22 Ιούλιος, 2020
 • Βραβείο καλύτερης διδακτορικής διατριβής

  Το Τμήμα Φυσικής συγχαίρει θερμά τον κ. Άρη Τρίτση, διδάκτορα του Τμήματος υπό την επίβλεψη του καθ. Κωνσταντίνου Τάσση, στον οποίο απονεμήθηκε το βραβείο MERAC καλύτερης διδακτορικής διατριβής σε θεωρητική αστροφυσική για το 2020 από την Ευρωπαϊκή Αστρονομική Εταιρεία (European Astronomical Society - EAS) . Η ύψιστη αυτή διάκριση της EAS, η οποία όπως αναφέρει το βραβείο γίνεται "for [his] fundamental contributions to the physics of the interstellar medium and the process of star formation", δίνεται κάθε δύο έτη και τιμά τις ικανότητές τού ίδιου καθώς και την ποιότητα του επιστημονικού έργου του. Επιπλέον, υποδηλώνει έμμεσα το ιδιαίτερα υψηλό και διεθνώς αναγνωρισμένο επίπεδο της εκπαίδευσης που προσφέρει το Πανεπιστήμιο Κρήτης και συγκεκριμένα το Τμήμα Φυσικής στους φοιτητές του.

  Ο Δρ. Τρίτσης, μετά την ολοκλήρωση της διατριβής του με τίτλο "Μελέτη της δομής των διαστρικών μοριακών νεφών σε διαφορετικές χωρικές κλίμακες: σύγκριση θεωρίας και παρατηρήσεων", μετακινήθηκε και βρίσκεται ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Australian National University. 

  Τελευταία ενημέρωση: 
  Παρασκευή, 6 Μάρτιος, 2020
 • Ημερίδα "Γνωριμία με τη Φυσική" για μαθητές Λυκείου Κρήτης

  Το Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2019, το Τμήμα Φυσικής πραγματοποίησε ημερίδα ενημέρωσης των μαθητών Λυκείου της Κρήτης, για τη σύγχρονη έρευνα σε διαφορετικούς τομείς της Φυσικής. Η συμμετοχή ήταν ιδιαίτερα μεγάλη, και το Αμφιθέατρο Ξανθόπουλου-Πνευματικού καλύφθηκε πλήρως από τους μαθητές και τους συνοδούς τους (καθηγητές, γονείς). Μετά από εκλαϊκευμένες επιστημονικής ομιλίες, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με καθηγητές και να επισκεφθούν τα εκπαιδευτικά εργαστήρια του Τμήματος Φυσικής. Το αναλυτικό πρόγραμμα της ημερίδας είναι διαθέσιμο εδώ.

  Τελευταία ενημέρωση: 
  Σάββατο, 2 Νοέμβριος, 2019
 • Χρηματοδότηση από το ΕΛΙΔΕΚ σε 4 Μέλη ΔΕΠ

  Η ολοκλήρωση των δύο φάσεων αξιολόγησης των προτάσεων που υποβλήθηκαν, για έρευνα μελών Δ.Ε.Π. και ερευνητών, στο Ελληνικό Ίδρυμα Καινοτομίας και Έρευνας (ΕΛ.Ι.Δ.Ε.Κ.). κατέληξε στην έγκριση για χρηματοδότηση 4 προτάσεων μελών Δ.Ε.Π. του Τμήματος Φυσικής. Οι 3 προτάσεις εντάσσονται στην Επιστημονική Περιοχή «Φυσικές Επιστήμες» (κκ. Β. Παυλίδου, Π. Ρακιτζής, Δ. Χαραλαμπίδης) και 1 πρόταση στις «Επιστήμες Μηχανικού και Τεχνολογίας» (κ. Α. Γεωργακίλας).
  Το αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερα θετικό για το Τμήμα Φυσικής, λαμβάνοντας υπόψη τις εξαιρετικά ανταγωνιστικές συνθήκες αξιολόγησης των προτάσεων, με ποσοστό επιτυχίας περίπου 1 ανά 15 προτάσεις στην κατηγορία ΙΙ (δύο ανώτερες βαθμίδες Δ.Ε.Π.). Η ερευνητική χρηματοδότηση, η οποία ανέρχεται στα 800,000 Ευρώ, θα στηρίξει έρευνα αιχμής σε θέματα βασικής και εφαρμοσμένης φυσικής και θα παρέχει υποτροφίες για συμμετοχή στην έρευνα και εκπόνηση διατριβών από μεταπτυχιακούς φοιτητές και υποψήφιους διδάκτορες του Τμήματος Φυσικής. 

  Περισσότερες πληροφορίες για τις προτάσεις είναι διαθέσιμες εδώ.
   

  Τελευταία ενημέρωση: 
  Τρίτη, 22 Οκτώβριος, 2019
 • Βραβείο Ερευνητή ΙΤΕ στον κ. Κ. Τάσση

  Το Τμήμα Φυσικής είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ότι ο κ. Κώνσταντίνος Τάσσης, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής και Συνεργαζόμενο Μέλος ΔΕΠ του Ινστιτούτου Αστροφυσικής του ΙΤΕ, επιλέχθηκε να λάβει το βραβείο του καλύτερου ερευνητή του ΙΤΕ για το 2019:

  «για την ανάπτυξη καινοτόμων θεωρητικών μεθόδων και πειραματικών τεχνικών που επιτρέπουν για πρώτη φορά τη μελέτη της τρισδιάστατης δομής της μεσοαστρικής ύλης και του μεσοαστρικού μαγνητικού πεδίου του Γαλαξία μας, οι οποίες αναμένεται επίσης να αποκαλύψουν βασικά χαρακτηριστικά των πρώτων στιγμών του Σύμπαντος».
   
  Το βραβείο το οποίο περιλαμβάνει έπαινο και χρηματική υποστήριξη απονεμήθηκε στον κ. Τάσση την Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2019 κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης της 12ης διημερίδας του ΙΤΕ στην Πάτρα.

  Τελευταία ενημέρωση: 
  Δευτέρα, 14 Οκτώβριος, 2019
 • Προχωρημένα Μαθήματα Φυσικής Σωματιδίων

  Τα "Προχωρημένα Μαθήματα Φυσικής Σωματιδίων" οργανώνονται από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Δρέσδης (TU Dresden) σε συνεργασία με την Διεθνή Ομάδα Εκλαΐκευσης Φυσικής Σωματιδίων (International Particle Physics Outreach Group, IPPOG). Τα μαθήματα προσφέρουν την ευκαιρία σε μαθητές Λυκείου να γνωρίσουν τη Φυσική των Σωματιδίων. Γίνονται σε πάνω από 200 σημεία σε 42 χώρες και με συμμετοχή που ξεπερνά τους 10 000 μαθητές. Στην Ελλάδα, συμμετέχουν τα Πανεπιστήμια Κρήτης, Αθήνας, και Θεσσαλονίκης, το ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος" και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.  Τα "Προχωρημένα Μαθήματα Φυσικής Σωματιδίων" 2019 στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 6 Απριλίου. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ.

  Τελευταία ενημέρωση: 
  Τρίτη, 2 Απρίλιος, 2019
 • Ο κ. Ξ. Ζώτος αναγνωρίζεται ως εξαίρετος αξιολογητής επιστημονικών άρθρων

  Το Τμήμα Φυσικής συγχαίρει τον καθηγητή Ξενοφών Ζώτο, ο οποίος αναγνωρίστηκε ως ένας από τους 143 εξαίρετους αξιολογητής επιστημονικών άρθρων ("Outstanding Referee") των περιοδικών της Physical Review. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα ξεκίνησε το 2008 και αναγνωρίζει κάθε έτος του καλύτερους ανάμεσα στους 71,000 κριτές άρθρων τα οποία υποβάλονται προς δημοσίευση στα επιστημονικά περιοδικά Physical Review.

  Τελευταία ενημέρωση: 
  Πέμπτη, 28 Φεβρουάριος, 2019
 • Βράβευση φοιτητή Τμήματος Φυσικής από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

  Ο πρωτοετής φοιτητής του Τμήματος μας, κ. Ε. Κοκκίνης ήταν μέλος της Ελληνικής Ολυμπιακής Ομάδας Χημείας που συμμετείχε στην 50η Ολυμπιάδα Χημείας. Στην ομάδα συμμετείχαν 12 μαθητές, απ΄όλη την Ελλάδα, που είχαν πάρει μέρος στον Πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό Χημείας. Η Ολυμπιάδα πραγματοποιήθηκε από 19 έως 28 Ιουλίου στην Πράγα και την Μπρατισλάβα και συμμετείχαν μαθητές από 76 χώρες. Ο κ. Κοκκίνης κατέκτησε χάλκινο μετάλλιο (ένα από τα τρία που κατέκτησε συνολικά η ομάδα) και για την επιτυχία του θα βραβευθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις 17/2. Το Τμήμα χαίρεται ιδιαίτερα για την επιτυχία και τη βράβευση του φοιτητή κ. Κοκκίνη και του ευχόμαστε κάθε επιτυχία στις σπουδές του.

  Ηράκλειο, 12 Φεβ. 2019

  Τελευταία ενημέρωση: 
  Τρίτη, 12 Φεβρουάριος, 2019
 • Το βραβείο "Στέλιου Πηχωρίδη" στον Καθηγητή του Τμήματος Θ. Τομαρά

  Το βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας "Στέλιου Πηχωρίδη" για το 2016-2017 απονέμεται στον κ. Θεόδωρο Τομαρά, Καθηγητή του Τμήματος Φυσικής και στον κ. Μ. Μυλωνά, Καθηγητή του Τμήματος Βιολογίας. Το βραβείο θεσπίστηκε από τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Κρήτης το 1999 προς τιμήν του καθηγητή του  Τμήματος Μαθηματικών Στέλιου Πηχωρίδη, που χάθηκε πρόωρα και ο οποίος εκπροσώπησε με υποδειγματικό τρόπο την έννοια του πανεπιστημιακού δασκάλου. Σκοπός του βραβείου είναι να αναδείξει την έμφαση που οφείλει να αποδίδει στην πανεπιστημιακή διδασκαλία κάθε σύγχρονο Πανεπιστήμιο και να επιβραβεύει εκείνα από τα μέλη του που την υπηρετούν  με ξεχωριστή ικανότητα και αφοσίωση. Το Τμήμα χαίρεται ιδιαίτερα για την εξαιρετική αναγνώριση του έργου του κ. Τομαρά και του ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο μέλλον.

  Ηράκλειο - 13 Ιαν. 2019

  Τελευταία ενημέρωση: 
  Παρασκευή, 11 Ιανουάριος, 2019
 • Καθηγητής του Τμήματος στην "dream team" των νέων Ελλήνων επιστημόνων

  Ο κ. Κώστας Μακρής, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής, συμπεριλαμβάνεται σε ένα κατάλογο σαράντα πέντε Ελλήνες επιστημόνων, γεννημένοι από το 1974 και μετά, που έχουν δημοσιεύσει εργασίες με επιρροή στο κορυφαίο 0,1% της παγκόσμιας επιστήμης. Ο κατάλογος συντάχθηκε από τον κ. Ι. Ιωαννίδη, καθηγητή στην Ιατρική Σχολή και στη Σχολή Θετικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Stanford των ΗΠΑ και δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην εφημερίδα "Καθημερινή". Το Τμήμα χαίρεται ιδαίτερα για την ιδιαίτερη αναγνώριση του έπιστημονικού έργου του κ. Μακρή και του ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο μέλλον. Πληροφορίες για την έρευνα του κ. Μακρή μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του.

  Τελευταία ενημέρωση: 
  Παρασκευή, 5 Οκτώβριος, 2018
 • Το Τμήμα Φυσικής γιορτάζει τα 40 χρόνια του

  Εκτυπώσιμη μορφήPDF version

  Τον Σεπτέμβριο 2018 συμπληρώνονται 40 χρόνια από τότε που ξεκίνησαν, επίσημα, τα πρώτα μαθήματα στον Τομέα Φυσικής στην τότε "Φυσικομαθηματική Σχολή" του Πανεπιστημίου Κρήτης, στα κτίρια της Τεχνικής Σχολής Αλικαρνασσού. Στην πρώτη εκείνη χρονιά εισήχθησαν στον Τομέα Φυσικής 65 φοιτητές. Το Τμήμα Φυσικής αποφάσισε να γιορτάσει το γεγονός με διάφορες εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια του 2018.

  Tο Τμήμα είναι ιδιαίτερα χαρούμενο, και περήφανο, που ένας σχετικά μεγάλος αριθμός αποφοίτων του ακολουθεί μία επιτυχημένη ερευνητική καριέρα, σε Ελλάδα και εξωτερικό. Καθ' όλη τη διάρκεια του 2018 θα διοργανώσουμε μία "επετειακή" σειρά σεμιναρίων που θα δωθούν από πρώην απόφοιτους του Τμήματος που κατέχουν θέσεις σε  Πανεπιστημιακά ιδρύματα και Ερευνητικά Ινστιτούτα  σε Ελλάδα (εκτός Ηρακλείου) και εξωτερικό. Ο κατάλογος με τις ομιλίες των "Επετειακών σεμιναρίων για τα 40 χρόνια του Τμήματος Φυσικής" είναι διαθέσιμος εδώ.

  Τελευταία ενημέρωση: 
  Τρίτη, 19 Μάρτιος, 2019

Πανεπιστήμιο Κρήτης - Τμήμα Φυσικής - Πανεπιστημιούπολη Βουτών - TK 70013 Βασιλικά Βουτών, Ελλάδα
τηλ: +30 2810 394300 - fax: +30 2810 394301