Απώλεια Γιώργου Γραμματικάκη

Αγαπητά μέλη του Τμήματος Φυσικής,

με μεγάλη λύπη πληροφορηθήκαμε την απώλεια του Γιώργου Γραμματικάκη, αγαπητού συναδέλφου από τα πρώτα βήματα του Τμήματος Φυσικής.

Ο Γιώργος Γραμματικάκης εξελέγη Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής το 1982, ανάμεσα στους πρώτους καθηγητές του Τμήματος. Το ερευνητικό του έργο εστιάστηκε στη Φυσική Υψηλών ενεργειών. Την περίοδο 1990-1996 διετέλεσε Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης. Κατά τη διάρκεια της θητείας του έδωσε έμφαση στην άμβλυνση των αντιθέσεων, και πραγματοποιήθηκε η μεταφορά των πρώτων σχολών στην Πανεπιστημιούπολη των Βουτών.

Η συνεισφορά του Γιώργου Γραμματικάκη ξεπέρασε τα στενά όρια του Πανεπιστημίου Κρήτης, καθώς διετέλεσε πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Ιόνιου Πανεπιστημίου (2000-2004), μέλος του Δ.Σ. της ΕΡΤ,  Προέδρος του Μουσείου «Νίκος Καζαντζάκης», και Αντιπρόεδρος στο Δ.Σ. της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Άφησε έντονο στίγμα με το συγγραφικό του έργο, με το οποίο έφερε το ευρύ κοινό κοντά στον κόσμο της Φυσικής και της επιστήμης γενικότερα. Ως Ευρωβουλευτής συμμετείχε στις Επιτροπές Πολιτισμού και Παιδείας, καθώς και Περιβάλλοντος και Δημόσιας Υγείας, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Για τη προσφορά του ο Γιώργος Γραμματικάκης έχει τιμηθεί με πολλές διακρίσεις, ανάμεσα στις οποίες το Βραβείο «Ηθικής Τάξεως» του Δήμου Ηρακλείου.

Το Τμήμα Φυσικής εκφράζει την ιδιαίτερη θλίψη του για την απώλεια ενός διακεκριμένου μέλους του που βοήθησε σημαντικά στην αναγνωρισιμότητα του Τμήματος και του Πανεπιστημίου Κρήτης, καθώς και την ανάπτυξη της ευρύτερης επιστημονικής παιδείας.

Ο Πρόεδρος του Τμήματος Φυσικής

Ανδρέας Ζέζας

Τελευταία ενημέρωση: 
Τετάρτη, 25 Οκτώβριος, 2023

Πανεπιστήμιο Κρήτης - Τμήμα Φυσικής - Πανεπιστημιούπολη Βουτών - TK 70013 Βασιλικά Βουτών, Ελλάδα
τηλ: +30 2810 394300 - email: chair@physics.uoc.gr