Κατάλογος Μαθημάτων

Πληροφορίες μαθήματος: Σύγχρονα ερευνητικά θέματα και τεχνικές


Στην ιστοσελίδα αυτή παρουσιάζουμε πληροφορίες για το μάθημα Σύγχρονα ερευνητικά θέματα και τεχνικές, του Τμήματος Φυσικής, με βάση τον οδηγό σπουδών του Τμήματος.
Ο κατάλογος με τα προσφερόμενα μαθήματα του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους βρίσκεται εδώ.
Ο κατάλογος με πληροφορίες για όλα τα μαθήματα του Τμήματος βρίσκεται εδώ.

ΚωδικόςΦ-696
ΤύποςΒ
ECTS16
Ώρες10
ΕξάμηνοΕαρινό
Διδάσκων/-οντεςΕ. Ηλιόπουλος
ΠρόγραμμαΤρίτη, 13:00-17:00, Αίθουσα Σεμιναρίων 1ου Ορόφου
Παρασκευή, 16:00-18:00, Αίθουσα Σεμιναρίων 1ου Ορόφου
Ιστοσελίδα
Σκοπός ΜαθήματοςΤο μάθημα προετοιμάζει τους μεταπτυχιακούς φοιτητές του προγράμματος «Φωτονική και Νανοηλεκτρονική» για την επιλογή θέματος και την εκπόνηση διπλωματικής εργασίας. Οι φοιτητές ενημερώνονται για κατευθύνσεις έρευνας στη φωτονική και νανοηλεκτρονική, τις ερευνητικές τεχνικές και γενικότερα θέματα ερευνητικής μεθοδολογίας και πράξης.
Διδακτέα ΎληΤο μάθημα έχει σεμιναριακό χαρακτήρα. Με την καθοδήγηση των διδασκόντων του μαθήματος, κάθε φοιτητής αναλαμβάνει να διερευνήσει βιβλιογραφικά δύο θέματα έρευνας στη φωτονική και νανοηλεκτρονική και να παρουσιάσει την μελέτη του στην τάξη. Τα θέματα μελέτης μπορεί να αφορούν παρατήρηση κι ανάλυση φυσικών φαινομένων και ιδιοτήτων, εφαρμογές τους σε διατάξεις, καθώς και τις χρησιμοποιούμενες ερευνητικές τεχνικές και μεθόδους Κάθε θέμα μελέτης επικεντρώνεται στο αντικείμενο ενός δημοσιευμένου ερευνητικού άρθρου, αλλά εκτιμάται ότι γενικά χρειάζεται, κατά μέσο όρο, μελέτη περίπου άλλων 5 άρθρων ή ισοδύναμων βιβλιογραφικών πηγών για την κατανόηση του θέματος. Οι φοιτητές θα ετοιμάζουν και παραδίδουν περιλήψεις με τα σημαντικά σημεία των δύο άρθρων.
Στο πλαίσιο του μαθήματος είναι, επίσης, δυνατόν να πραγματοποιούνται σεμινάρια από μέλη του διδακτικού προσωπικού που επιθυμούν να παρουσιάσουν μια προτεινόμενη επιστημονική περιοχή για εκπόνηση διπλωματικής εργασίας καθώς και σεμινάρια για απόκτηση δεξιοτήτων από τους μεταπτυχιακούς φοιτητές, όπως η συγγραφή άρθρων και οι επιστημονικές παρουσιάσεις.
Η παρακολούθηση των διαλέξεων και σεμιναρίων του μαθήματος είναι υποχρεωτική για όλους τους φοιτητές της τάξης.
Κάθε μεταπτυχιακός φοιτητής αναμένεται επίσης να παρακολουθήσει την λειτουργία δύο εργαστηρίων, ενός σχετικού με φωτονική και ενός σχετικού με νανοηλεκτρονική.
Βιβλιογραφία

Πανεπιστήμιο Κρήτης - Τμήμα Φυσικής - Πανεπιστημιούπολη Βουτών - TK 70013 Βασιλικά Βουτών, Ελλάδα
τηλ: +30 2810 394300 - email: chair@physics.uoc.gr