Κατάλογος Μαθημάτων

Πληροφορίες μαθήματος: Αστροφυσική Ι


Στην ιστοσελίδα αυτή παρουσιάζουμε πληροφορίες για το μάθημα Αστροφυσική Ι, του Τμήματος Φυσικής, με βάση τον οδηγό σπουδών του Τμήματος.
Ο κατάλογος με τα προσφερόμενα μαθήματα του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους βρίσκεται εδώ.
Ο κατάλογος με πληροφορίες για όλα τα μαθήματα του Τμήματος βρίσκεται εδώ.

ΚωδικόςΦ-230
ΤύποςΒ
ECTS6
Ώρες4
ΕξάμηνοΧειμερινό
Διδάσκων/-οντεςΒ. Χαρμανδάρης
ΠρόγραμμαΔευτέρα, 15:00-17:00, Αμφιθέατρο B
Τετάρτη, 15:00-17:00, Αμφιθέατρο B
Παρασκευή 15:00-17:00, Αμφιθέατρο Β (όποτε απαιτείται)
Ιστοσελίδαhttps://eclass.physics.uoc.gr/courses/PH230/
Σκοπός ΜαθήματοςTο µάθηµα απευθύνεται σε δευτεροετείς φοιτητές. Αποτελεί µία εισαγωγή στην φυσική των άστρων, ξεκινώντας από την ιστορία της Αστρονοµίας ενώ στη συνέχεια επεξεργάζεται την φυσική του Ήλιου και των άλλων άστρων καθώς και την εξέλιξή τους.
Αν και όλες οι έννοιες θα παρουσιαστούν στο μάθημα είναι ιδιαίτερα χρήσιμο εάν γνωρίζετε τις βασικές έννοιες του ατομικού μοντέλου και της αλληλεπίδρασης ύλης ακτινοβολίας οι οποίες διδάσκονται τόσο στη φυσική γενικής παιδείας στο λύκειο και πιο αναλυτικά στο "Φ-211 Εισαγωγή στη Σύγχρονη Φυσική Ι".
Διδακτέα ΎληΕισαγωγή στην Αστρονοµία (Ιστορία της Αστρονοµίας-Το Ηλιακό σύστηµα), Αποστάσεις και Λαµπρότητα των ουράνιων αντικειµένων (Τηλεσκόπια-Διαστάσεις στο Σύµπαν), Ηλιακή ακτινοβολία και τα άστρα (Ηλιακή σταθερά - Ακτινοβολία µέλανος σώµατος), Στοιχεία για τη φυσική του Ήλιου (Πυρηνική καύση – Πυρηνοσύνθεση - Διάχυση φωτονίων - Δινορεύµατα - Φαινόµενα της ατµόσφαιρας του Ήλιου), Αστρικά σµήνη και το διάγραµµα Hertzsprung – Russell, Δοµή και εξέλιξη των άστρων (Κύρια ακολουθία-Κλάδος γιγάντων-Έκρηξη υπερκαινοφανών), Αστρικός θάνατος (Λευκοί Νάνοι - Αστέρες Νετρονίων – Μαύρες Τρύπες),Διπλά άστρα (Συµπαγή άστρα σε διπλά συστήµατα-Δίσκος προσρόφησης-Πίδακες).
Βιβλιογραφία«Εισαγωγή στη Σύγχρονη Αστροφυσική», Bradley W Carroll, Dale A. Ostlie
«Εισαγωγή στην Αστρονοµία» Χ. Βάρβογλη, Ι. Σειραδάκη
«Αστροφυσική: Δοµή και εξέλιξη του Σύµπαντος»- Frank Shu - Τόµος Ι

Πανεπιστήμιο Κρήτης - Τμήμα Φυσικής - Πανεπιστημιούπολη Βουτών - TK 70013 Βασιλικά Βουτών, Ελλάδα
τηλ: +30 2810 394300 - email: chair@physics.uoc.gr