Κατάλογος Μαθημάτων

Πληροφορίες μαθήματος: Εννοιοτριβεία Φυσικής I


Στην ιστοσελίδα αυτή παρουσιάζουμε πληροφορίες για το μάθημα Εννοιοτριβεία Φυσικής I, του Τμήματος Φυσικής, με βάση τον οδηγό σπουδών του Τμήματος.
Ο κατάλογος με τα προσφερόμενα μαθήματα του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους βρίσκεται εδώ.
Ο κατάλογος με πληροφορίες για όλα τα μαθήματα του Τμήματος βρίσκεται εδώ.

ΚωδικόςΦ-107
ΤύποςΓ
ECTS4
Ώρες4
ΕξάμηνοΧειμερινό
Διδάσκων/-οντεςH. Περάκης
ΠρόγραμμαΤρίτη, 09:00-11:00, Αμφιθέατρο Α
Πέμπτη, 09:00-11:00, Αμφιθέατρο Α
Ιστοσελίδαhttp://ph107.edu.physics.uoc.gr
Σκοπός ΜαθήματοςΤα «Εννοιοτριβεία της Φυσικής Ι» είναι ένα κατ’ επιλογή µάθηµα του τµήµατος Φυσικής και απευθύνεται κυρίως σε πρωτοετείς φοιτητές. Είναι ιδιαίτερα χρήσιµο σε όσους αργότερα θα ασχοληθούν µε τη Φυσική ως δάσκαλοι στην εκπαίδευση αλλά και στην ανάπτυξη ενός κριτικού τρόπου σκέψης. Στο µάθηµα αυτό ο φοιτητής θα βρεθεί µέσα σε ένα περιβάλλον - «τριβείο» θεµελιωδών εννοιών της Φυσικής µε τις οποίες έχει ήδη έρθει σε επαφή από το Λύκειο και το Γυµνάσιο. Οι έννοιες αυτές εµπεριέχονται σε τριβεία) που θα δίνονται κατά τη διάρκεια του µαθήµατος.
Διδακτέα ΎληΟι έννοιες µε τις οποίες µελετώνται στο µάθηµα αφορούν τη µηχανική και πιο συγκεκριµένα, τα ακόλουθα θέµατα: κινηµατική, νόµους του Νεύτωνα, δυνάµεις, τριβή, ενέργεια, ορµή, κρούσεις, περιστροφική και µεταφορική κίνηση στερεών, ρευστά, πίεση, άνωση. Ο τρόπος µε τον οποίο προσεγγίζονται αυτές οι έννοιες θα είναι περισσότερο ποιοτικός παρά ποσοτικός- µαθηµατικός. Μια τέτοια προσέγγιση δε σηµαίνει ότι δεν θα χρησιµοποιηθούν µαθηµατικά ή ότι οι απαντήσεις και εξηγήσεις σας θα στερούνται ακρίβειας και επιστηµονικής αυστηρότητας. Αντίθετα, στο µάθηµα οι φοιτητές θα κληθούν να πάνε ένα βήµα πιο πέρα από τα αποτελέσµατα που θα δώσουν οι µαθηµατικοί υπολογισµοί: να κατανοήσουν τη σηµασία των πράξεων και µπορούν να την εξηγήσουν µε απλά λόγια σε έναν τρίτο ώστε να τις καταλάβει. Οι διαλέξεις βασίζονται στην ελεύθερη αλληλεπίδραση µεταξύ των φοιτητών και ο ρόλος του διδάσκοντα είναι περισσότερο διαδικαστικός.
Βιβλιογραφία«Οι έννοιες της Φυσικής» - P.G. Hewitt, Πανεπιστηµιακές Εκδόσεις Κρήτης
«Physics for Scientists & Engineers» – R. Serway Τόµος Ι – Μετάφραση Λ. Ρεσβάνης

Πανεπιστήμιο Κρήτης - Τμήμα Φυσικής - Πανεπιστημιούπολη Βουτών - TK 70013 Βασιλικά Βουτών, Ελλάδα
τηλ: +30 2810 394300 - fax: +30 2810 394301