Παλαιότερα Νέα

 • Εκδήλωση “Γνωριμία με τη Φυσική”

  Το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης βρίσκεται διοργανώνει την εκδήλωση «Γνωριμία με τη Φυσική» το Σάββατο 20 Απριλίου 2024, στο κτήριο του Τμήματος Φυσικής που βρίσκεται στην Πανεπιστημιούπολη Βουτών, στο Ηράκλειο Κρήτης.

  Η εκδήλωση απευθύνεται σε υποψηφίους των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2024 και μαθητές/μαθήτριες Β ́ και Γ ́ Λυκείου που ενδιαφέρονται να σπουδάσουν Φυσική, στους γονείς τους και στους Καθηγητές/Καθηγήτριες Φυσικής στα Λύκεια της χώρας.

  Σκοπός της εκδήλωσης, το πρόγραμμα της οποίας βρίσκεται εδώ, είναι να παρουσιάσει στους μελλοντικούς φοιτητές, και στους καθηγητές τους, το πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος και τις δυνατότητες που προσφέρει στους φοιτητές και αποφοίτους του. Θα γίνουν σύντομες ομιλίες στους διαφορετικούς ερευνητικούς τομείς του Τμήματος και οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν ερωτήσεις σχετικά με τις σπουδές Φυσικής. Θα ακολουθήσει ελαφρύ γεύμα, κατά τη διάρκεια του οποίου οι μαθητές, οι γονείς και οι καθηγητές τους θα έχουν τη δυνατότητα να συζητήσουν με τους καθηγητές του Τμήματος. Στη συνέχεια θα γίνει ξενάγηση στις εκπαιδευτικές και ερευνητικές υποδομές του Τμήματος.

  Θα είναι χαρά μας να βρεθείτε μαζί μας και να συζητήσουμε για την επιστήμη και τις σπουδές Φυσικής. (Πληροφορίες Επισκεπτών: https://www.physics.uoc.gr/el/content/visitors)

  Για τη διευκόλυνση ενδιαφερομένων από γεωγραφικά απομακρυσμένες περιοχές που δεν θα δύνανται να μας επισκεφθούν, οι ομιλίες της εκδήλωσης θα μεταδοθούν ζωντανά μέσω zoom στο σύνδεσμο:

  https://uoc-gr.zoom.us/j/85342623262?pwd=eTZVUTd1RUdVZE0vV08rZGlUSkNndz09

  Η επιστολή του Τμήματος Φυσικής βρίσκεται εδώ και το δελτίο συμμετοχής (ως αρχείο Word) εδώ. Για οποιαδήποτε ερωτήματα, παρακαλούμε να απευθύνεστε στην αρμόδια Γραμματεία: κυρία Ελευθερία Παττακού, Τηλ. 2810 394300, Email: pattakou@physics.uoc.gr

  Ο Πρόεδρος του Τμήματος Φυσικής

  Καθηγητής Ανδρέας Ζέζας

  Τελευταία ενημέρωση: 
  Δευτέρα, 8 Απρίλιος, 2024
 • Βραβεία “Ελευθέριος Οικονόμου”

  Το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ότι θεσμοθετεί τρία ετήσια Βραβεία “Ελευθέριος Οικονόμου”, τα οποία θα απονέμονται σε ετήσια εκδήλωση που καθιεριώνεται με σκοπό την ανάδειξη της διαχρονικής προσφοράς του Τμήματος στη διδασκαλία, στην Έρευνα, και στην Κοινωνία.

  Tο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης πορεύθηκε πάντοτε με γνώμονα την αριστεία στην έρευνα, την ποιότητα στην εκπαίδευση, και την προσφορά στην κοινωνία, με στρατηγική του προσέγγιση το όλον να είναι πάντοτε μεγαλύτερο από το άθροισμα των μερών του. Οι αξίες αυτές είναι η πολύτιμη κληρονομιά των ιδρυτών του Τμήματος, που, θυσιάζοντας μία ευκολότερη και ερευνητικά παραγωγικότερη σταδιοδρομία στο εξωτερικό, επέστρεψαν στην Ελλάδα για να χτίσουν εκ του μηδενός ένα ίδρυμα όπου η προστιθέμενη αξία και η αριστεία είναι θεμελιώδεις αρχές. Ένα τέτοιο περιβάλλον κατέστησε δυνατές τις σταδιοδρομίες όλων των μελών του Τμήματος, φοιτητών, ερευνητών, και καθηγητών, από την ίδρυσή του.

  Το πρόσωπο του Λευτέρη Οικονόμου, Ομότιμου Καθηγητή του Παν. Κρήτης από το 2007, είναι εικονικό αυτής της κληρονομιάς: η συμβολή του στη διαμόρφωση των πρώτων κρίσιμων βημάτων του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Τμήματος Φυσικής ως πρώτος πρόεδρός του υπήρξε καθοριστική, ενώ η προσφορά του στην έρευνα και στην διδασκαλία συνεχίζει αδιαλείπτως για πάνω από 40 χρόνια.

  Με σκοπό την διαρκή ανανέωση και ανάδειξη της προσήλωσης των μελών του στις κοινές αυτές αξίες τους, το Τμήμα Φυσικής θέσπισε την ετήσια “Γιορτή του Τμήματος Φυσικής: Το όλον μεγαλύτερο του αθροίσματος των μερών”, και την απονομή, κατά τη διάρκεια της γιορτής, τριών βραβείων που θα φέρουν το όνομα του Λευτέρη Οικονόμου:

  1. Βραβείο Καλύτερης Ακαδημαϊκής Επίδοσης “Ελευθέριος Οικονόμου” σε πρόσφατο απόφοιτο, με σκοπό την αναγνώριση της προστιθέμενης αξίας του Τμήματος Φυσικής ώς χώρου όπου κάθε νέα γενιά εκπαιδεύεται σε γερές βάσεις Φυσικής. Το βραβείο θα απονέμεται στην/στον απόφοιτο του Τμήματος Φυσικής που, αποφοιτώντας σε τέσσερα χρόνια σπουδών το τρέχον ακαδημαϊκό έτος, θα έχει επιτύχει τον μεγαλύτερο μέσο όρο βαθμολογίας.
  2. Βραβείο Έρευνας ‘Ελευθέριος Οικονόμου” σε διδακτορικό φοιτητή, με σκοπό την αναγνώριση της προστιθέμενης αξίας του Τμήματος Φυσικής ως χώρου όπου ταλαντούχοι νέοι μπορούν να διεξάγουν έρευνα διεθνούς βεληνεκούς στην Ελλάδα. Το βραβείο θα απονέμεται σε διδακτορική/ό φοιτήτρια/φοιτητή του τμήματος που, ως κύρια/κύριος συγγραφέας, δημοσίευσε την σημαντικότερη ερευνητική εργασία κατά την περασμένη ακαδημαϊκή χρονιά.
  3. Βραβείο Διακεκριμένου Αποφοίτου “Ελευθέριος Οικονόμου”, με σκοπό την αναγνώριση της προστιθέμενης αξίας του Τμήματος Φυσικής ώς χώρου μόρφωσης εξεχόντων πολιτών που συνεισφέρουν στην οικοδόμηση ενός λαμπρότερου μέλλοντος. Το βραβείο θα απονέμεται κάθε χρόνο σε απόφοιτο του Τμήματος που έχει διακριθεί για την σταδιοδρομία της/του ή/και την κοινωνική της/του προσφορά.

  Η πρώτη γιορτή του Τμήματος Φυσικής θα λάβει χώρα τον Νοέμβριο του 2024.

  Ο Πρόεδρος του Τμήματος Φυσικής

  Καθηγητής Ανδρέας Ζέζας

  Τελευταία ενημέρωση: 
  Πέμπτη, 14 Δεκέμβριος, 2023
 • Βραβείο "Γιώργος Γραμματικάκης" 2023

  Το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ότι θεσμοθετεί το ετήσιο Βραβείο «Γιώργος Γραμματικάκης» προς τιμήν του Γιώργου Γραμματικάκη (1939-2023), Ομότιμου Καθηγητή του Τμήματος και πρώην Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης.

  Η αγάπη του Γιώργου Γραμματικάκη για την αστρονομία και το έργο του για την εκλαΐκευση της επιστήμης, ειδικά μέσα από τα βιβλία του, είναι γνωστή στο πανελλήνιο. Το Τμήμα Φυσικής, ύστερα από πρόταση της οικογένειας Γραμματικάκη, αποφάσισε τη θέσπιση αυτού του τακτικού ετήσιου βραβείου ώστε να διατηρηθεί ζωντανή η μνήμη και η προσφορά του Γιώργου Γραμματικάκη στις επόμενες γενιές των φοιτητών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Το χρηματικό ποσό που απονέμεται μαζί με το βραβείο προέρχεται από εισφορές δωρητών εις μνήμην Γ. Γραμματικάκη. 

  Το βραβείο θα απονέμεται στην/στον καλύτερη/-ο φοιτήτρια/φοιτητή του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, σύμφωνα με τις ακαδημαϊκές και ερευνητικές της/του επιδόσεις ειδικά σε θέματα αστρονομίας, μετά την ολοκλήρωση του 2ου ή 3ου έτους σπουδών. Το βραβείο συνοδεύεται από αναμνηστικό δίπλωμα καθώς και χρηματικό έπαθλο 1000 Ευρώ, και απονέμεται κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας Νοεμβρίου του αντίστοιχου έτους.

  Για το έτος 2023 το πρώτο βραβείο «Γιώργος Γραμματικάκης» απονέμεται στην κ. Μυρτώ Φαλαλάκη, φοιτήτρια 3ου έτους του Τμήματος Φυσικής.

  Η κ. Φαλαλάκη, έχει μέσο όρο βαθμολογίας 9.63 και εργάζεται ήδη ερευνητικά πάνω σε θέματα κοσμολογίας καθώς και με τη μελέτη του μαγνητικού πεδίου του Γαλαξία μας χρησιμοποιώντας δεδομένα από το Αστεροσκοπείο Σκίνακα.

  Η απονομή του βραβείου «Γιώργος Γραμματικάκης» 2023 θα γίνει από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης, καθηγητή Γεώργιο Κοντάκη, κατά διάρκεια της τελετής ορκωμοσίας των πτυχιούχων του Τμήματος Φυσικής, η οποία θα λάβει χώρα στις 11πμ την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2023, στο Αμφιθέατρο «Ν. Πετρίδης». Σύντομη αναφορά στην προσφορά στην προσωπικότητα του Γιώργου Γραμματικάκη και την προσφορά του τόσο στο Πανεπιστήμιο Κρήτης όσο και τη χώρα μας για γίνει από τον Πρόεδρο του Τμήματος Φυσικής, καθηγητή Ανδρέα Ζέζα.

  Το Τμήμα Φυσικής προσκαλεί όλα τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας του Πανεπιστημίου Κρήτης και τους φίλους του Γιώργου Γραμματικάκη να είναι παρόντες στην εκδήλωση αυτή.

  Ο Πρόεδρος του Τμήματος Φυσικής

  Καθηγητής Ανδρέας Ζέζας

  Τελευταία ενημέρωση: 
  Δευτέρα, 20 Νοέμβριος, 2023
 • Απώλεια Γιώργου Γραμματικάκη

  Αγαπητά μέλη του Τμήματος Φυσικής,

  με μεγάλη λύπη πληροφορηθήκαμε την απώλεια του Γιώργου Γραμματικάκη, αγαπητού συναδέλφου από τα πρώτα βήματα του Τμήματος Φυσικής.

  Ο Γιώργος Γραμματικάκης εξελέγη Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής το 1982, ανάμεσα στους πρώτους καθηγητές του Τμήματος. Το ερευνητικό του έργο εστιάστηκε στη Φυσική Υψηλών ενεργειών. Την περίοδο 1990-1996 διετέλεσε Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης. Κατά τη διάρκεια της θητείας του έδωσε έμφαση στην άμβλυνση των αντιθέσεων, και πραγματοποιήθηκε η μεταφορά των πρώτων σχολών στην Πανεπιστημιούπολη των Βουτών.

  Η συνεισφορά του Γιώργου Γραμματικάκη ξεπέρασε τα στενά όρια του Πανεπιστημίου Κρήτης, καθώς διετέλεσε πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Ιόνιου Πανεπιστημίου (2000-2004), μέλος του Δ.Σ. της ΕΡΤ,  Προέδρος του Μουσείου «Νίκος Καζαντζάκης», και Αντιπρόεδρος στο Δ.Σ. της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Άφησε έντονο στίγμα με το συγγραφικό του έργο, με το οποίο έφερε το ευρύ κοινό κοντά στον κόσμο της Φυσικής και της επιστήμης γενικότερα. Ως Ευρωβουλευτής συμμετείχε στις Επιτροπές Πολιτισμού και Παιδείας, καθώς και Περιβάλλοντος και Δημόσιας Υγείας, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Για τη προσφορά του ο Γιώργος Γραμματικάκης έχει τιμηθεί με πολλές διακρίσεις, ανάμεσα στις οποίες το Βραβείο «Ηθικής Τάξεως» του Δήμου Ηρακλείου.

  Το Τμήμα Φυσικής εκφράζει την ιδιαίτερη θλίψη του για την απώλεια ενός διακεκριμένου μέλους του που βοήθησε σημαντικά στην αναγνωρισιμότητα του Τμήματος και του Πανεπιστημίου Κρήτης, καθώς και την ανάπτυξη της ευρύτερης επιστημονικής παιδείας.

  Ο Πρόεδρος του Τμήματος Φυσικής

  Ανδρέας Ζέζας

  Τελευταία ενημέρωση: 
  Τετάρτη, 25 Οκτώβριος, 2023
 • Διακεκριμένη Διάλεξη "Νικόλαος Κυλάφης" 2023

  Το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να προσκαλέσει όλη την ακαδημαϊκή κοινότητα του Πανεπιστημίου Κρήτης στη διακεκριμένη διάλεξη "Νικόλαος Κυλάφης" για το έτος 2023. Η διάλεξη θεσμοθετήθηκε από το Ινστιτούτο Αστροφυσικής του ΙΤΕ το 2019 προς τιμή του Νικόλαου Κυλάφη, Ομότιμου Καθηγητή στο Τμήμα Φυσικής  του Πανεπιστημίου Κρήτης (καθώς και πρώην Προέδρου του Τμήματος Φυσικής και Κοσμήτορα της ΣΘΕΤΕ), με την ευκαιρία των εβδομηκοστών γενεθλίων του, ως η ελάχιστη αναγνώριση για τα 35 χρόνια επιστημονικής και διοικητικής συμβολής του στην ίδρυση και συνεχή ανάπτυξη της ομάδας αστροφυσικής στο “οικοσύστημα” του Πανεπιστημίου Κρήτης και του ΙΤΕ.  Αυτή η προσφορά ζωής συνέβαλε καθοριστικά στη διεθνή αναγνώριση του επιστημονικού έργου της ομάδας αστροφυσικής Κρήτης, καθώς και στη δημιουργία του Ινστιτούτου Αστροφυσικής στο ΙΤΕ το 2018.

  Τιμώμενος ομιλητής για το έτος 2023 είναι ο διεθνούς φήμης αστροφυσικός Steven Balbus, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης όπου διατελεί «Savilian Professor of Astronomy». Κατά τη διάρκεια της τελετής ο καθηγητής Balbus θα δώσει διάλεξη, ανοιχτή στο κοινό, στην αγγλική γλώσσα, με θέμα: 

  «Understanding black holes from stars destroyed by tidal forces»

  Η τελετή έλαβε χώρα την Πέμπτη 19 Ιουνίου 2023 στις 14:00 στο κεντρικό αμφιθέατρο «Γ. Λιάνης» του ΙΤΕ στο Ηράκλειο.
   
  Η εκδήλωση μεταδόθηκε και διαδικτυακά και το βίντεο είναι διαθέσιμο εδώ.
    
  Με εκτίμηση,
  Ανδρέας Ζέζας
  Καθηγητής και Πρόεδρος, Τμήμα Φυσικής, Πανεπιστήμιο Κρήτης

  Τελευταία ενημέρωση: 
  Τετάρτη, 25 Οκτώβριος, 2023
 • Ταυτοποίηση Στοιχείων - Ολοκλήρωση Εγγραφής Πρωτοετών 2023

  Οι ημερομηνίες ταυτοποίησης των στοιχείων προκειμένου να ολοκληρωθεί η εγγραφή σας στο Τμήμα Φυσικής, θα ξεκινήσουν την Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2023 και ολοκληρώνονται την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2023.

  Απαραίτητα δικαιολογητικά για την οριστικοποίηση της εγγραφής σας είναι:

  • Αίτηση εγγραφής (αρχείο Word το οποίο πρέπει να συμπληρωθεί και να μετατραπεί σε αρχείο PDF)
  • Μία πρόσφατη έγχρωμη φωτογραφία τύπου αστυνομικής ταυτότητας με μορφή JPEG
  • Σκαναρισμένο αντίγραφο της αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου
  • Αρχείο PDF της ηλεκτρονικής αίτησης εγγραφής (την οποία έχετε ήδη κάνει στο  https://eregister.it.minedu.gov.gr) το οποίο φέρει, μετά την υποβολή της, αριθμό πρωτοκόλλου.

  Όλα τα παραπάνω δικαιολογητικά (τρία αρχεία PDF και η φωτογραφία σας ως αρχείο JPEG) παρακαλούμε να σταλούν σε ηλεκτρονική μορφή στην διεύθυνση register@physics.uoc.gr, μέχρι την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2023.

  Εάν έχετε δυσκολίες ή χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλέσετε την κ. Άννα Χατζηνικολάκη στο 2810-394018 ή την κ. Ελένη Τζανή στο 2810-394003.

  Τελευταία ενημέρωση: 
  Τετάρτη, 13 Σεπτέμβριος, 2023
 • Εγγραφές πρωτοετών φοιτητών 2023

  Ξεκινά σήμερα η εγγραφή των επιτυχόντων των Πανελλαδικών Εξετάσεων έτους 2023 και της ειδικής κατηγορίας των πασχόντων από σοβαρές παθήσεις στις Σχολές και τα Τμήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, η οποία θα πραγματοποιηθεί ηλεκτρονικά, κατά το διάστημα από Πέμπτη 31 Αυγούστου 2023 έως και Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2023.

  Η εγγραφή των φοιτητών πραγματοποιείται στο ανωτέρω διάστημα υποχρεωτικά ηλεκτρονικά, μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Ηλεκτρονικών Εγγραφών 2023. Οι επιτυχόντες μπορούν να έχουν πρόσβαση στο Πληροφοριακό Σύστημα Ηλεκτρονικές Εγγραφές 2023 του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού στην ηλεκτρονική διεύθυνση

   https://eregister.it.minedu.gov.gr

  Αναλυτική σχετική ανακοίνωση από το Τμήμα Φυσικής είναι διαθέσιμη ως αρχείο PDF.

  Τελευταία ενημέρωση: 
  Παρασκευή, 1 Σεπτέμβριος, 2023
 • Oδηγίες για νεοεισερχόμενους/νες φοιτητές/-τριες του Τμήματος Φυσικής

   Το Τμήμα Φυσικής συγχαίρει όλους του φοιτητές και φοιτήτριες που το επέλεξαν και αναμένουν να ξεκινήσουν τις σπουδές τους το φθινόπωρο του 2023. Είμαστε σίγουροι ότι το Τμήμα θα ανταποκριθεί στις προσδοκίες σας και οι σπουδές σας θα αποτελέσουν ένα πρώτο βήμα για μια ακόμη πιο επιτυχημένη και χαρούμενη πορεία στη ζωή σας. Χρήσιμες πληροφορίες για τους πρωτοετείς περιέχονται στα ακόλουθα αρχεία τα οποία θα πρέπει να μελετήσουν προσεκτικά:

  • Οδηγός Πρωτοετών 2023-24 [Αρχείο PDF]
  • Οδηγός Προπτυχιακών Σπουδών 2023-24 [Αρχείο PDF]
  • Ιστορία του Τμήματος Φυσικής στο Παν. Κρήτης [Αρχείο PDF]

  Επιπλέον, το Πανεπιστήμιο Κρήτης έχει συλλέξει μια σειρά από ιδιαίτερα χρήσιμες πρακτικές πληροφορίες για όλα τα νέα μέλη της ακαδημαϊκής μας κοινότητας στην ιστοσελίδα https://visit.uoc.gr και σας ενθαρρύνουμε να την επισκεφθείτε.

  Η διαχείρηση του ακαδημαϊκού σας προφίλ όπου έχετε πρόσβαση στις δηλώσεις μαθημάτων, αναλυτική βαθμολογία (κλπ) γίνεται από την ιστοσελίδα https://eduportal.cict.uoc.gr στην οποια μπορείτε να συδενθείτε χρησιμοποιώντας το e-mail (μορφής ph1234@edu.physics.uoc.gr) και αντίστοιχο password.

  Τελευταία ενημέρωση: 
  Κυριακή, 27 Αύγουστος, 2023
 • Βραβείο A&A 2023 καλύτερης διατριβής στον Ραφαήλ Σκαλίδη

  Το Τμήμα Φυσικής συγχαίρει τον Ραφαήλ Σκαλίδη, διδάκτορα του Τμήματος, στον οποίο απονεμείθηκε στις 14 Ιούλιου 2023 το βραβείο καλύτερης διδακτορικής διατριβής 2023, από το περιοδικό Astronomy & Astrophysics. Το βραβείο απονέμεται κάθε χρόνο σε έναν διδάκτορα αστροφυσικής, με βάση την ποιότητα μιας εργασίας του διδακτορικού που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό και το βιογραφικό του.

  Η δημοσίευση του Ραφαήλ στην οποία στηρίχθηκε το βραβείο, είναι η "Why take the square root? An assessment of interstellar magnetic field strength estimation methods" και έγινε με την υποστήριξη του ερευνητικού προγράμματος ΠΑΣΙΦΑΗ υπό την επίβλεψη του καθηγητή Κωνσταντίνου Τάσση.

  Ο κ. Σκαλίδης, από το Νοέμβριο του 2022,  συνεχίζει την καριέρα του ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Τμήμα Αστρονομίας του Caltech, ΗΠΑ.

  Τελευταία ενημέρωση: 
  Πέμπτη, 6 Ιούλιος, 2023
 • Βραβείο "Ηθικής Τάξεως" στον Στέφανο Τραχανά

  Το Τμήμα Φυσικής συγχαίρει θερμά τον κ. Στέφανο Τραχανά, επίτιμο διδάκτορα και διδάσκοντα του Τμήματος για περισσότερα από 40 χρόνια καθώς και Διευθυντή των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας μέχρι το 2013, στον οποίο ανακοινώθηκε ότι θα απονεμηθεί το «Βραβείο Ηθικής Τάξεως» του Δήμου Ηρακλείου για το 2023.
   
  Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Ηρακλείου κ. Λαμπρινός "... στον Στέφανο Τραχανά, πρωτίστως, πιστεύω, ότι τιμάται  το Ηράκλειο, η κοινωνία της Κρήτης, που έχει το προνόμιο της παρουσίας και της προσφοράς του."
   
  Η επίσημη τελετή απονομής έγινε την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2023 στις 19:00, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης (Μέγαρο Αχτάρικα 2ος όροφος). Περισσότερες πληροφορίες εδώ. Το video της τελετής είναι διαθέσιμο εδώ.
  Τελευταία ενημέρωση: 
  Τρίτη, 12 Ιούλιος, 2022
 • Γνωριμία με τη Φυσική

  Γνωριμία με τη Φυσική"
  Εκδήλωση ενημέρωσης υποψηφίων Πανελλαδικών Εξετάσεων 2023 και μαθητών Β΄, Γ΄ Λυκείου

  Το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης πραγματοποίησε την ενημερωτική εκδήλωση “Γνωριμία με τη Φυσική», για τους υποψηφίους των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2023 και μαθητές Β΄ και Γ΄ Λυκείου που ενδιαφέρονται να σπουδάσουν Φυσική, τους γονείς τους και τους Καθηγητές Φυσικής στα Λύκεια της χώρας στις 05/07/2023.

  Το video των ομιλιών μπορείτε να το παρακολουθήσετε στη διεύθυνση http://media.cc.uoc.gr/physics_lyceum_2023/

  Το αναλυτικό πρόγραμμα της εκδήλωσης είναι διαθέσιμο ως αρχείο PDF.

  Τελευταία ενημέρωση: 
  Τετάρτη, 14 Ιούνιος, 2023
 • Η Βασιλική Παυλίδου Associate Editor στο περιοδικό "Astronomy & Astrophysics"

  Το Τμήμα Φυσικής συγχαίρει την συνάδελφο καθηγήτρια Βασιλική Παυλίδου, η οποία επιλέχθηκε ως Associate Editor σε θέματα Θεωρητικής Αστροφυσικής στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό με κριτές “Astronomy & Astrophysics”. Το συγκεκριμένo περιοδικό έχει impact factor 6.24 και είναι ένα από τα τρία μεγαλύτερα περιοδικά αστρονομίας παγκοσμίως. 

  Η συγκεκριμένη επιλογή αποτελεί άμεση αναγνώριση της επιστημονικής αριστείας που διαθέτει το Τμήμα.

  Τελευταία ενημέρωση: 
  Πέμπτη, 1 Ιούνιος, 2023
 • Βραβείο καλύτερης διατριβής στο Ραφαήλ Σκαλίδη

  Το Τμήμα Φυσικής συγχαίρει τον Ραφαήλ Σκαλίδη, διδάκτορα του Τμήματος, στον οποίο απονεμείθηκε το βραβείο καλύτερης διδακτορικής διατριβής "Αιμίλιος Χαρλαύτης" 2023, από την Ελληνική Αστρονομική Εταιρεία. 

  Η εργασία του διδακτορικού του, η οποία και βραβεύτηκε, είχε τίτλο "Estimating of the magnetic field strength in the interstellar medium" και έγινε με την υποστήριξη του ερευνητικού προγράμματος ΠΑΣΙΦΑΗ υπό την επίβλεψη του καθηγητή Κωνσταντίνου Τάσση.

  Ο κ. Σκαλίδης, από το Νοέμβριο του 2022,  συνεχίζει την καριέρα του ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Τμήμα Αστρονομίας του Caltech, ΗΠΑ.

  Τελευταία ενημέρωση: 
  Κυριακή, 1 Ιανουάριος, 2023
 • Διευθυντής στο Ινστιτούτο Αστροφυσικής - ΙΤΕ

  Το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης συγχαίρει τον καθηγητή Βασίλη Χαρμανδάρη για την επανεκλογή του για δεύτερη 4ετή θητεία στη θέση του Διευθυντή του Ινστιτούτο Αστροφυσικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ).

  Ο καθηγητής Β. Χαρμανδάρης θα συνεχίσει να διευθύνει και το Αστεροσκοπείο Σκίνακα, την κοινή ερευνητική υποδομή του Πανεπιστημίου Κρήτης και του ΙΤΕ, η οποία αναπτύσσεται δυναμικά και εξασφαλίζει τις συνθήκες για υψηλής ποιότητας έρευνα και εκπαίδευση στον τομέα της Αστροφυσικής και Διαστημικής Φυσικής στο πανεπιστήμιό μας.

  Τελευταία ενημέρωση: 
  Τετάρτη, 22 Φεβρουάριος, 2023
 • 3ο Σχολείο Αστροφυσικής Κρήτης

  Το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης σε συνεργασία με το  Ινστιτούτο Αστροφυσικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, και τον Σύλλογο Φυσικών Κρήτης, διοργανώνουν το 3ο Διαδικτυακό Σχολείο Αστροφυσικής Κρήτης το οποίο θα λάβει χώρα από το Μάρτιο έως το Μάιο 2023.

  Το σχολείο απευθύνεται σε επιλεγμένους μαθητές οι οποίοι φοιτούν στην A' ή Β’ Λυκείου σε όλην την Κρήτη και ενδιαφέρονται να αποκτήσουν δωρεάν περισσότερες γνώσεις στα πιο σημαντικά θέματα αστροφυσικής, καθώς και στις βασικές αρχές της φυσικής οι οποίες καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το Σύμπαν.

  Η καταληκτική προθεσμία δηλώσεων συμμετοχής είναι η  Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2023.

  Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του σχολείου.

  Τελευταία ενημέρωση: 
  Τρίτη, 17 Ιανουάριος, 2023
 • Τελετή Απονομής του Βραβείου «Ηθικής Τάξεως» 2022

  Την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2022, ώρα 19:00  ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, και ύστερα από ομόφωνη απόφαση του Δήμου Ηρακλείου, θα απονείμει σε ειδική τελετή στην αίθουσα εκδηλώσεων της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης το Βραβείο «Ηθικής Τάξεως» 2022 στον κ. Γιώργο Γραμματικάκη, καθηγητή του Τμήματος Φυσικής από το 1982 και πρώην Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης κατά την περίοδο 1990-1996, ο οποίος συνταξιοδοτήθηκε και εκλέχθηκε Ομότιμος Καθηγητής το 2006.

  Τελευταία ενημέρωση: 
  Τρίτη, 13 Δεκέμβριος, 2022
 • Αναγόρευση Δημήτριου Ψάλτη σε Επίτιμο Καθηγητή

  Το Τμήμα Φυσικής είναι στην ιδιαίτερα ευχάριστη θέση  να σας προσκαλέσει στην τελετή αναγόρευσης του Δημητρίου Ψάλτη, καθηγητή του Πολυτεχνείου της Λωζάνης, σε Επίτιμο Καθηγητή του Τμήματος Φυσικής, της Σχολής Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης.

  Η τελετή θα λάβει χώρα την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2022 στις 12:15 στο Αμφιθέατρο "Νίκος Πετρίδης". Περισσότερες πληροφορίες και το πρόγραμμα της τελετής είναι διαθέσιμες εδώ.

  Τελευταία ενημέρωση: 
  Δευτέρα, 5 Δεκέμβριος, 2022
 • Θερινό Σχολείο Κβαντικής Τεχνολογίας

  Την εβδομάδα 12-16 Σεπτεμβρίου, 2022, διεξάγεται στο Τμήμα Φυσικής Θερινό Σχολείο με αντικείμενο την Κβαντική Τεχνολογία.

  Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες εδώ.

  Τελευταία ενημέρωση: 
  Δευτέρα, 12 Σεπτέμβριος, 2022
 • Ο Κωνσταντίνος Μακρής 2023 Fellow της OPTICA

  Το Τμήμα Φυσικής συγχαίρει τον αναπληρωτή καθηγητή Κωνσταντίνο Μακρή, και συνεργαζόμενο μελος ΔΕΠ στο ΙΗΔΛ-ΙΤΕ, για την ιδιαίτερα σημαντική αναγνώριση του ερευνητικού του έργου από την OPTICA (πρώην Optical Society of America) η οποία τον ανακήρυξε "Fellow" του έτους 2023. Η αναγνώρηση αφορά συγκεκριμένα "For [his] seminal and pioneering contributions to the fields of non-Hermitian optics and wave propagation in complex media".

  Τελευταία ενημέρωση: 
  Δευτέρα, 14 Νοέμβριος, 2022
 • Μεταπτυχιακές Σπουδές στη Γαλλία

  Το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος διοργανώνουν την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2022, ώρα 12:00-13:00μμ, στην αίθουσα σεμιναρίων του 3ου ορόφου του κτιρίου Φυσικής, ενημερωτική εκδήλωση με θέμα: "Μεταπτυχιακές Σπουδές στη Γαλλία".

   

   

  Την ενημέρωση θα κάνει η Δρ. Κατερίνα Σπυροπούλου, Αναπληρώτρια Ακολούθου Επιστημονικής και Πανεπιστημιακής Συνεργασίας του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος.

   

   

  Η εκδήλωση απευθύνεται σε όλους τους φοιτητές και τις φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Κρήτης αλλά είναι ανοικτή και σε όλους όσοι ενδιαφέρονται για το θέμα. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τα προγράμματα σπουδών που προσφέρουν τα γαλλικά εκπαιδευτικά ιδρύματα, τις διαδικασίες εισαγωγής στα μεταπτυχιακά προγράμματα, τα προγράμματα υποτροφιών, τη φοιτητική ζωή στη Γαλλία και θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τις δικές τους ερωτήσεις.

  Η διοργάνωση της εκδήλωσης γίνεται με την υποστήριξη της Δομής Διασύνδεσης και Σταδιοδρομίας του Π.Κ.

  Τελευταία ενημέρωση: 
  Δευτέρα, 5 Σεπτέμβριος, 2022

Σελίδες

Πανεπιστήμιο Κρήτης - Τμήμα Φυσικής - Πανεπιστημιούπολη Βουτών - TK 70013 Βασιλικά Βουτών, Ελλάδα
τηλ: +30 2810 394300 - email: chair@physics.uoc.gr